Hva er greia med økologisk mat?

Jeg skrev et innlegg tidligere, om hvorfor en bør velge økologisk mat fremfor annen mat. For min egen skyld, og leserne av bloggen min, så skriver jeg et nytt innlegg om dette. En grunn er for å gi meg selv en liten påminnelse om hvorfor vi kjøper/dyrker økologisk mat, og en annen er for at jeg ønsker at dere skal gjøre det beste for dere selv og alt det rundt i 2010.
Vi er i starten av et nytt år, så hvorfor ikke forbedre noe?

Her kommer faktaen på bordet:

-
I Norge er det konstantert at det er forhøyet risiko for hjernesvulst hos barn av fruktdyrkere som bruker sprøytemidler. I økologisk mat brukes det ikke sprøytemidler.

- Økologiske produkter inneholder ikke kjemiske sprøytemidler, de er ikke genmodifisterte og inneholder ikke veksthormoner.

- Sammenligner man IKKE-økologisk mat med økologisk, så ser man at den økologiske maten inneholder mer næringsstoffer. Det har med andre ord ikke blitt drept av kjemikalier en ikke bør tilføre kroppen eller miljøet rundt oss.

- Det finnes mange eksempler hvor man hører folk som er allergiske mot en matvare som frukt eller grønt, faktisk tåler den samme matvaren som økologisk. 


Det er endelig vitenskapelig bevist at økologisk mat er sunnere og mer miljøvennlig enn ikke-økolgisk.
(teksten nedenfor er lånt av matportalen.no)

For første gang er det nå vitenskapelig fastslått av myndighetene i et EU-land at økologisk mat er "bedre" enn annen mat.


I en fersk rapport om kvaliteten på økologisk kosthold har det franske Mattilsynet gransket næringsinnhold og hygiene, og sammenliknet økomaten med vanlige matvarer. Dette er noen av konklusjonene:


- Økologiske planteprodukter inneholder mer tørrstoff (det vil si mer næring) og høyere nivå av mineraler enn ordinær mat.


- De økologiske planteproduktene har også mer antioksidanter (bl.a. fenoler og salisylsyre) som kan beskytte mot kreft, hjertesykdommer og andre helseplager.


- Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn "vanlige" grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og Alzheimers).


- Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende).


- Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler.


- Nivåene av karbohydrater, proteiner og vitaminer er ikke godt nok dokumentert til å påvise eventuelle viktige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat.Hvis du ENDA IKKE skjønner at det er mye bedre med økologisk mat fremfor annen, så har du bare bestemt deg for å ikke ville forstå. Det er jo så logisk som det går an å bli. Selvsagt er det bedre. Hvorfor skulle det være bedre å spise frukt og grønnsaker sprøytet med kjemikalier som igjen KAN fremkalle kreft og andre sykdommer ?  
100% naturlig er det beste.12 kommentarer

LabanKitine

03.01.2010 kl.22:19

Sv: Hehe jeg fikk faktisk 4 kommentarer fra to avsendere pluss at det var kjempe vanskelig å få laget linker og lagt til bilder så det er noe som foregår ja!!!! Ja jeg ble veldig fornøyd med drakten :D nå har mamma allerede lagd en ny en :P hihi av sine gamle ullgensere :) også har hun laget mange nye kjoler så jeg får legge ut litt mer kanskje i morgen ;)

LabanKitine

03.01.2010 kl.22:28

Sv: Ja kjenner jeg har begynt å tenke litt miljø jeg også! Har en venninne som skal ha baby i slutten av juli, så jeg prakket på henne mine 3 mamma buksene, de er jo ikke akkurat slitt! Hvorfor kjøpe en haug med nye klær når jeg har og de passer :) etter hvert skal vi se over ull klærne etter Emma også hørtes ut som hun var interessert i å låne ;) mye billigere!
Kjenner at jeg kjøper bare det mest nødvendige for tiden! Er lei av rot og mange "ting" som bare blir liggende! Vi trenger virkelig ikke alt vi kjøper :S :S :S
Takk for påminner og motivasjon :) Jeg er så glad det finnes andre som tenker sånn, 2010 skal bli et supert år!! Imorra starter jeg "miljøklubben min", men så opplyst som du allerede er trenger du den neppe...hehe ;)

Greta-G

04.01.2010 kl.01:16

Godt for kroppen, godt for miljøet.

Bra at du tar opp dette!

/Greta-G

tjukkebollefeita

04.01.2010 kl.08:55

skulle gjerne kjøpt økologisk, men har dessverre ikke råd:(

xD

04.01.2010 kl.13:02

Selvom maten er økologisk vil det ikke si at det er sunt, derfro ville jeg heller ha fokusert på å spise sunt enn økologisk, selvom det er bra for miljøet. Men vil du heller ha et godt miljø eller være frisk og ingen sykdommer??? du bestemmer men jeg velger god helse. Men det finnes også sunt økologisk mat også, men det jeg prøver å si at man skal ikke spise usunt mat og tenke på at det er økologisk, derfro gjør det ikke noe liksom....

Divamamma

04.01.2010 kl.13:14

xD: Jo, selvom maten er økologisk, så vil det si at det er sunnere enn ordinær mat. Den samme appelsinen du kjøper som ikke er økologisk inneholder stoffer som er kreftfremkallende og sykdomsfremkallende. Fordi den appelsinen inneholder sprøytemidler som ikke er bra for kroppen din. Kjøper du en appelsin som er økologisk, så er den 100% naturlig, det vil si uten kunstige sprøytemidler. Dermed vil den også inneholde mer næringsstoffer enn andre matvarer. Det går an å spise sunt og økologisk, og det er nettopp det jeg gjør. Tror ikke du helt skjønner hva mitt innlegg vil fram til. Jeg spiser sunt, og heldigvis økologisk. Så dermed får jeg bonusen ved å slippe å trykke i meg sprøytemidler som ikke er bra. Enda en bonus er at det også da tar vare på miljøet og ikke minst dyrene rundt meg. Tror det er svært få som tenker at selvom jeg spiser økologisk "usunn" mat, så er jeg sunn.

May Elin

04.01.2010 kl.22:23

KNALLBRA skrevet!!!!:D har selv begynt å hyvd meg på den økologiske å organiske bølgen nå, å jeg elsker det!!:) men alle andre i rundt meg er MAX skeptiske å har fått for seg at alt som er økologisk smaker pyton!. så jeg lurte på om jeg versåsnill kunne ha fått lånt noe av teksten for å få overbevist noen stabeister i bloggverdenen der ute?:)

her kommer jeg nokk innom maaange ganger fremmover skal du se!:) var så flott en blogg!:)

ha en fortsatt fin kveld videre!:)

xD

06.01.2010 kl.13:37

sier du at en økologisk sjokolade er sunnere enn en vanlig sjokolade????

May Elin

06.01.2010 kl.20:44

ja, selv om sjokolade i seg selv ikke er sånn direkte "sunt", så velger jeg uten problem heller økologisk sjokolade. lager også mine økologiske hjemmelagde konfekter. da sparer man kroppen for tilsetningsstoffer å sånt. så på den måten vil jeg si at det er sunnere for kroppen din å slippe skadelige tilsetningsstoffer en å gomle i seg det.

Mads

10.01.2010 kl.15:26

Heei :D skjempe fin blogg.

tror du kan gji meg noen hint på min blogg værså snill<3<3

Den er MadseGutten.blogg.no

Mads

10.01.2010 kl.15:28

det er jo værdens søteste babey da<3<3

Skriv en ny kommentar

hits