Har julefeiringen blitt til et monster?

Jeg tenker mange ganger over at vi ofte klager over juleforberedelser.
Jeg hører ofte folk si: Julen er et stress." "Åh, nå må vi stresse for å kjøpe gaver igjen." "Denne høytiden betyr pengebruk."

Er ikke det litt synd? Det vi glemmer er at vi også må kunne sette oss ned, puste ut, og nyte denne flotte høytiden.
Ingenting er bedre enn at familier er samlet, god julemat, hjemmebakte kaker, muligens snø, julesanger, julefilmer og koselig pynt? Det trenger ikke å koste så mye for å ha det hyggelig.

Greit, det er helt ville tilstander når det kommer til julegavekjøping. Folk kjøper mer og mer, og handelsstanden anmelder også oss for å kjøpe mer og mer for hvert år som går. Hvor kommer det til å ende? Jeg tror at vi som foreldre har et ansvar om å ikke sause ned barna med leker til flere tusen og andre dyre gaver. Blir de sauset ned med ting, så vil de faktisk ikke sette pris på det til slutt. Gi barna det de trenger, og selvsagt noe du vet de vil verdsette. En ting de har ønsket seg leeeenge, vil de sikkert veldig gjerne sette høy pris på.

Jeg snakket med en dame for litt siden, hun fortalte meg at hun hadde løpt rundt alle kjøpesentere for å finne julekalenderer som barna hennes hadde "bestilt". Hvis de ikke fikk de, ville de bli så misunnelige på nabobarna, så de måtte bare få de kalenderne de ville ha. Jeg spurte hvor mye de kostet per stykk, og fikk som svar 500,-. Altså for en julekalender med noen små plastdyr eller hva det nå var, så ble det 500,-. Har man 3 barn, så blir det jo 1500,-. Jeg tenker bare på meg selv, jeg husker jeg ble glad når jeg fikk en sjokoladekalender til 10 kroner. Jeg ble selvsagt enda gladere når mamma hadde tatt seg tid til å lage pakkekalender til meg ,men det var heller sjeldent. Så når jeg ikke fikk pakkekalender hvert år, så ble jeg selvsagt URGLAD når jeg fikk det. Det er snakk om å sette pris på de tingene man nødvendigvis ikke blir sauset ned med.
 
Jeg tror at jeg skal være bevisst rundt hvordan jeg vil at Sarah skal oppleve julefeiringen. Skal den være full av materielle gleder som er kortvarige, eller skal vi fokusere på samhold rundt familien, og det å hjelpe andre som ikke har det like bra som oss? Jeg vil jo helst fokusere på de siste punktene, men jeg vet jo at det faktisk finnes et press der ute. Når Sarah begynner på skolen, så vil selvsagt hun ha de tingene de andre har osv. Hva gjør man da? Gir etter for presset, eller lar barnet bli lei seg og føle seg utenfor, siden det ikke får det "alle" andre har.

Jeg mener selvsagt ikke at man skal gi barna minst mulig, men jeg ønsker bare at de skal få mest mulig av det vi ikke kan kjøpe i butikkene, nemlig kjærlighet, trygghet, mestringsfølelse, omsorg, glede og minner. Jeg vil at de skal se på julen som en koselig høytid full av gode opplevelser, ikke en materiell høytid. For det er jo ikke det, det er jo ikke derfor vi feirer jul. Faktisk ikke!
Jeg snakket med en kamerat for litt siden, han kommer ikke fra Norge. Han fortalte meg at når han feiret jul i det landet han kom fra, så var det så utrolig koselig. Det var en julaften hvor alle i nabolaget samlet seg, laget mat sammen, koste seg med hygge og fest, men ingen gaver. Julen for han trengte nødvendigvis ikke å handle om gaver.

Nei, julen handler egentlig ikke bare om gaver. Det er en utrolig god og koselig høytid jeg bare ser frem til å kunne nyte og feire fremover. Det skal bli ekstra kos her hjemme i huset vårt, med baking, latter, sang og annet som hører til julen..
Er du ikke enig?


7 kommentarer

Jorunn

01.12.2009 kl.22:19

Jeg er helt enig! Jeg blir irritert over de som klager på julestresse: "Åhh, så er det det kakebakerie igjen". Akkurat som om det er stress. Folk burde tenke på hvordan det er å sitte ute på gata, kald og våt 24. desember uten en eneste matbit.

Katrine

01.12.2009 kl.22:19

ER SÅ ENIG ! Vi ungdommen er bortskjemte med store dyre gaver - og jeg blir nesten KVALM når jeg ser ønskelistene til mange !

veritas93

01.12.2009 kl.22:22

Jeg er sååå enig ! :D

Før gledet alle seg, fordi man fikk tilbringe tid med sine kjære.. Men nå handler ALT om gavene..

Jula bør være noe man feirer for å vie kjærlighet til personene rundt deg, og kanskje man kan kjøpe en liten gave for at det skal bli ekstra koselig, men det er absolutt ikke nødvendig med STORE, dyre gaver.. Det er jo tanken som gjelder, eller hva ? ;)

Utrolig bra skrevet av deg !

AnjasVerden

01.12.2009 kl.22:31

Utrolig bra innlegg! Jeg er selvfølgelig helt enig.

Er synd at det er så mye press blant barn om at alle må ha det samme.

Husker da jeg var mindre og det var ting som var populært.

Jeg var flau når jeg ikke kunne ha det samme, ofte ble det til at jeg

fikk/kjøpte billigere kopier. Det var litt flaut, men jeg tror jeg hadde like stor glede av kopiene. Heldigvis var ene vennina mi veldig sånn at hu ikke skjønte vitsen med å kjøpe dyre leker el. når kopiene var nesten like bra. Så vi holdt sammen hun og jeg...og hadde det koselig med de "billige" lekene våre.

(eksempler som jeg husker spesielt er "datadyrene" og "furby". Jeg hadde en

billigutagave av datadyret, og "furby baby" som ikke kunne like mye som den orginale furbyen.)

Hanna Gjerholm Moe

01.12.2009 kl.22:37

Hmm, Jeg elsker juletider! Synes det er UTROLIG koselig tid!:)

CupOfTea

01.12.2009 kl.23:03

juletider er faktisk den tiden der penger ryker da "/

Sånn som oss, vi er sykt mange i familien. en drøss med barnebarn osv. og alle

de ska jo ha gaver. i tillegg så har vi de som har bursdag rett før jul.

og så er det maten og alt i juletidene. Jeg skjønner at folk stresser, men vi

kan roe oss litt på stresset syns jeg. Bare ta en pust i bakken og slappe litt av:P

Chalten

02.12.2009 kl.22:02

Jeg synes nesten litt synn paa farmor som lager pakkekalender til alle barnebarna (vi er 6 stk) pluss den ene onkelen min... Men jeg er saa takknemmelig for denne tradisjonen, og det blir ikke helt jul uten den. Derfor ble jeg ganske glad naar jeg fikk en pakkekalender levert i England :) Likevel er det dumt at det er saa stort fokus paa det materielle i julen.

Skriv en ny kommentar

hits