Hva feiler det den ungen?

Knut er 5 år, og går i Tittentei barnehage. Å havne oppi slosskamper og krangler er dagligdags. De som jobber i barnehagen prøver å unngå han. For dem betyr han rett og slett trøbbel. De andre barna er redde for han, så han vandrer rundt mye alene. Når han ikke er alene, er det han som prøver å ta kontakt med andre barn. Og det ender som regel opp i en slosskamp eller stor krangel. Knut har ofte blitt tatt i å erte  de andre barna. Han har også slått, sparket og klypi. Det har også hendt han har gjort det mot de voksne som jobber rundt han.


De andre foreldrene har ofte kommet til de ansatte, og sagt at "Idag viste han/hun meg et rødt klypemerke som Knut har påført. Hold den ungen vekk fra mine barn".

Knut klarer sjelden å sitte stille, og han kan mange stygge ord. Han banner som en voksen mann.

De ansatte i barnehagen har ofte prøvd å arrangere møter med foreldrene. Ofte så kan de ikke, og hvis de er tilstede så er de kjempe hyggelige og sier de skal  prøve å gjøre noe med det.

Foreldrene virker veldig stresset når de først skal hente og levere Knut i barnehagen. Han har ofte dårlige og tynnslitte klær, som gjør at han fryser mye og er kald. Han viser også ofte tegn til trøtthet. De ansatte i barnehagen har også observert at Knut har røde merker på ulike plasser på kroppen. De spør om å få se, men Knut blir som regel sint, og kaller dem for stygge ting.


Hva tror du er galt med Knut?

Det er vanskelig å si hva som feiler Knut, men jeg tenker at slike tilfeller hvor barn viser noen av disse tegnene, så må vi ha øynene åpne. Dette kan være tegn på at Knut ikke har det bra hjemme, og jeg mener at vi ofte lukker øynene våre.

Vi som voksne har et ansvar for det "rare" vi ser andre barn kan oppleve. Så jeg tenker at istedenfor å dømme barnet som gjør vonde handlinger mot andre, så bør vi kanskje lete etter grunner for hvorfor.

Barn er uskyldige små vesener, som ikke kan velge sine foreldre.

Hvilke symptomer gir omsorgssvikt ?

Skaden ytrer seg på så mange forskjellige måter. Noen barn blir rampete og umulige, og kan bli asosiale, især hvis de selv har vært gjenstand for vold. De som blir aller minst tatt vare på, utvikler ikke evnen til å få kontakt med andre mennesker på en god måte. Andre blir overlydige og lærer dermed ikke å ta vare på seg selv. De bruker kreftene på å unngå problemer. Noen barn kan ha det svært vondt uten at det er mulig å legge merke til.
7 kommentarer

Yvonne

28.09.2009 kl.21:00

Dette er et typisk tilfelle, hvor voksne faktisk lærer barna sine å mobbe. Hadde et tilfelle som dette i klassen til søskenbarnet mitt for en tid tilbake, der tanta og onkeln min satt å baksnakka gutten, forran alle oss andre. Inkludert barna! Noe som gjør det greit for barna å gjøre det samme. Så noe som kanskje starta med at barnet hadde det fælt hjemme, gjorde at barnet fikk det fælt i barnehagen/skolen også. For at foreldrene til de andre barna tillater det. I stedet for å faktisk HJELPE denne ungen. Jeg mener at en liten gutt/jente ALDRI er årsaken til slike ting. Et barn er ikke ond i utgangspunktet, men det er nødt til å ha gode forbilder, for å lære hvordan man skal oppføre seg. Jeg synes at i tilfeller som dette, bør barnevernet kobles inn. Disse foreldrene kan være gode foreldre, men et eller annet er feil. Det kan være så lite som at foreldrene har en dårlig tone, dem imellom, som kan gjøre at barnet føler seg utrygg, og tar på seg deres sinnsstemning. Uff. Dette engasjerer meg veldig.

Om man bare kunne hjulpet disse barna!

Hild Frøya

28.09.2009 kl.23:22

Dette skjer desverre så altfor ofte. I mine øyne er det bedre å si fra en gang for mye enn en gang for lite. Det kan faktisk redde liv...

gormine

29.09.2009 kl.01:44

Så fint design du har:)

Bon Linus

29.09.2009 kl.02:00

Har om det der på skolen nå.. Er utrolig hvordan små ting kan gi tegn på hva som skjer i hjemmet.. Situasjonen der er ganske klar da!

Heidi

29.09.2009 kl.02:06

Typisk omsorgssvikt tegn... Og man skal selvfølgelig ikke dømme barna som viser ett stort sinne, men heller prøve å observere. Tegnene kan være forsjellige(språk, utvikling, hvor sosiale de er, merker og kroppsspråk), og om man finner merker på kroppen er det desverre ikke dermed sakt at man kan anklage foreldre(som mange mener), men da heller ta det opp på en pen måte som en beskymrings melding :)

Likte dette innlegget veldig godt :))

Monicoroli

29.09.2009 kl.09:51

Så utrolig bra at du tar opp dette. Jeg er jo veldig inne i situasjonen pga jobben min innen barnevern. Omsorgssvikt kan være så utrolig mye og det er ikke alltid narkomane foreldre... Jeg synes økt fokus på disse barna er så viktig. Det er ikke barna sin skyld. Det ligger en grunn bak enhver adferd.

Kristine

29.09.2009 kl.20:29

Bra innlegg! Alle trenger en liten oppkvikker i ansvar :)

Skriv en ny kommentar

hits